Triggerpoint therapie

Deze behandeling is ook bekend als myofasciale therapie.

Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Het zijn lokale samentrekkingen van een klein deel in de spieren, waardoor er een overgevoelige plek ontstaat. Dit als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengeltjes. Wanneer je er flinke druk op geeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren van het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Vaak is overbelasting, stress of een slechte houding de oorzaak. Maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in bijvoorbeeld de kleine bilspier, kan een pijn veroorzaken die uitstraalt tot in de enkel. Ook kan het voorkomen dat een spier bij uw schouderblad behandeld wordt terwijl u de pijn in uw arm voelt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

De therapie is erop gericht de triggerpoints op te zoeken en te deactiveren. Aan het einde van de behandeling leert u ook altijd een techniek waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om de pijn te verminderen.

<< terug naar behandelingen